Verslag seminar “Oorlogsmisdaad in de Rif”

Vanavond dan het seminar “Oorlogsmisdaad in de Rif” in de Batjanzaal.
Abdelmajid Azzouzi en Dr Omar Imaalam vertelden over de ontwikkelingen rondom chemische resten van gifgas in het Rifgebied.

Spanje zette vanaf 1925 chemische wapens in en intensiveerde in de jaren daarna het gebruik ervan om de nederlaag te vergelden die ze in die tijd van de Riffijnen te verduren kreeg.
Verzetsheld Abdelkrim El-Khattabi vroeg het Rode Kruis om hulp en om zijn volk te beschermen tegen een Spaanse genocide.

Abdelmajid Azzouzi vertelde over het ontstaan van chemische wapens. Waar komen ze vandaan, wie ondersteunen het en de tactiek van het gebruik ervan.
Heel bekend is natuurlijk het gebruik in de Eerste Wereldoorlog in vooral België en Frankrijk, waar nog steeds resten worden gevonden. In de jaren ’20 werden er ook chemische wapens in het Rifgebied gebruikt. Het doel was iedereen te doden. Niet alleen militairen, maar alle bewoners in Rif.
De Europeanen zagen de mensen als minder waard dan insecten en niet als mensen om zo het gebruik van chemische wapens goed te praten.
Dr Omar Lemaalam legde het effect van chemische wapens op mensen en milieu, planten, bomen en dieren uit.
De laatste 15 jaar is er weinig of geen ontwikkeling in het onderzoek.

Er is een hoog sterftecijfer in het Rifgebied aan kanker. In vergelijking met andere delen van Marokko sterven jaarlijks meer mensen aan kanker als gevolg van vergiftigde grondstoffen. Officieel geeft de Marokkaanse overheid weinig of helemaal geen aandacht aan deze problematiek. NGO’s zoals de vereniging Rif Memory (VRM van Al Hoceima) zijn hier al jarenlang mee bezig.

Abdelmajid Azzouzi heeft namens de vereniging Rif Memory de 24e conferentie van de Organisatie voor het verbod op chemische wapens van 25 tot 29 november 2019 in Den Haag toegesproken.
Hij heeft zijn steun uitgesproken voor de bepalingen van het Chemisch Wapenverdrag en de inzet voor de principes en doelstellingen ervan, namelijk het elimineren van massavernietigingswapens door hun ontwikkeling, productie, verwerving, opslag, opslag, retentie, overdracht of gebruik door OPCW-lidstaten te verbieden.

Belangrijke aandachtspunten die hij noemde zijn bijvoorbeeld vrije toegang tot de militaire archieven voor onderzoek en de vrijheid om de effecten van chemische oorlogsvoering te bestuderen met behulp van internationale experts. Daarnaast ook schadevergoeding voor de plattelandsbevolking en het opruimen van achtergebleven vergif, zoals resten van mosterdgas.

Het was een bijzondere avond met veel informatie over oorlog en chemische wapens. Er is meer ontwikkeling en kennis over de oorzaken van ziekten ontstaan in het Rifgebied.

Heel erg bedankt voor jullie komst vanavond. Ik hoop dat dit helpt bij de bewustwording en helpt bij eerste stappen naar een oplossing.
Alle chemische wapens moeten opgeruimd worden.

En daarnaast laat er vrede komen. Niet alleen het niet meer gebruiken van dit soort verschrikkelijke wapens zodat dit nooit meer gebeurt, maar ook door elkaars mening en menszijn te respecteren.
Riffijnen hebben hun eigen cultuur. Respecteer dat en laat ons samen leven in vrede.
Laten we een mooi Marokko maken voor iedereen.

Seminar ‘Oorlogsmisdaad in de Rif’ https://batjanzaal.nl/agen…/seminar-oorlogsmisdaad-in-de-rif
Verklaring Abdelmajid Azzouzi in OPCW https://www.youtube.com/watch?v=wP76pdyzIQQ