Vandaag de tweede en alweer laatste dag van de weekendcursus Islamitische filosofie in de Batjanzaal.

Filosoof en docent levensbeschouwing Kamel Essabane behandelt de ontwikkeling van het Islamitisch denken.

Veel vraagstukken kwamen aan bod.
Een belangrijk onderwerp is de filosofie zelf. Waar is de samenhang ?
Zo meenden Al-Farabi en Ibn Sina dat het universum altijd heeft bestaan, God geen kennis zou hebben van afzonderlijke dingen of gebeurtenissen en de opstanding slechts spiritueel zou zijn.
De filosoof Al-Ghazali weerlegde dat door te stellen dat de alwetende God het universum heeft geschapen en de opstanding zowel lichamelijk als spiriueel is.
Ibn Rushd ging meer uit van de onsamenhangendheid van de onsamenhangendheid. God is volgens hem wel een oorzaak van het onstaan van het universum maar heeft een ander soort kennis. Menselijke kennis komt door de veranderlijke wereld. Verder gaf hij aan dat een lichamelijke of spirituele opstanding afhankelijk is van interpretatie.

Over wat hier nu het juiste van is, dat is een goede filosofische vraag.

Veel kennis werd vandaag herhaald, maar het gaat vooral om kritisch te denken. Niet alles direct voor waar aan te nemen, maar te kijken hoe het echt is bedoeld.
Wat is de juiste interpretatie ? Of is die er wel ?

Tijdens deze twee lange dagen wat het een fantastische bijeenkomst met heel inspirerende deelnemers. Er is veel tijd geweest om met elkaar van gedachten te wisselen en te kijken hoe de Islamitische filosofen uit heden en verleden ons kunnen inspireren.

Bedankt Fahm en Kamel Essabane voor dit mooie weekend !

Fahm instituut www.fahminstituut.nl/missie-en-doelen
Weekendcursus Islamitische filosofie https://batjanzaal.nl/…/weekendcursus-islamitische-filosofi…