Spring naar content

Vanavond was de vertoning van de documentaire Anâaq (migreren).
Anâaq vertelt over de Marokkaanse migranten die hun geluk eerst zochten in het door Frankrijk bezette Algerije en daarna in begin jaren ’60 naar Europa probeerden te komen.

De verhalen van de migranten in deze documentaire zijn uiteenlopend en veelal zeer inspirerend. Van harde werkers tot aan gelukzoekers. De honger naar het gezwegen verleden van deze migranten is groot. Het is immers deze generatie die de toekomst van de jongere generatie Nederlandse Marokkanen alhier mogelijk heeft gemaakt.

In 1962 kreeg Algerije haar onafhankelijkheid. Wat volgde was de “Zandoorlog” over de grens van de stad Figuig tussen Marokko en Algerije. Dit politieke conflict resulteerde in een door Algerije gedwongen uitzetting van Marokkanen die gevestigd waren in Algerije.

Eenmaal teruggekeerd in Marokko, waar de droogte heerste en de werkeloosheid hoog was, lonkte er een nieuwe uitdaging: een paspoort regelen en de trektocht naar Europa beginnen. Hun trektocht van de hoge bergen in de Rif tot aan hun aankomst in het wel infra gestructureerde Westen, waar zij geen lettergreep Nederlands verstonden en over geen noemenswaardig vermogen beschikten, is moedig te noemen. Wat zij hebben doorstaan tijdens hun zoektocht naar een beter bestaan, fascineert. Deze groep migranten zijn nu oud en snakt naar rust in het land van herkomst.

Hun verhaal blijft daarmee ongehoord. Maar waarom kwamen zij hierheen en wat kan de jongere generatie van hen leren?

Een heel mooie film.
En goed om dit verhaal te vertellen. Het geeft veel inzicht.

Trailer Anâaq https://www.youtube.com/watch?v=-xAF4iCP38M&t=20s
Facebook pagina Anâaq https://m.facebook.com/anaaqdoc
Informatie over Anâaq https://batjanzaal.nl/ag…/filmvertoning-vr-28-februari-anaaq

Scroll naar boven