Ibn-Rushd maand: presentatie dr. Mustafa Aarab vr. 24 mei 19.30 uur

Ibn-Rushd maand: presentatie dr. Mustafa Aarab vr. 24 mei 19.30 uur
vrijdag, mei 24, 2019 | 20:00 - 21:30 | 5,= (incl. Iftar maaltijd na afloop)

Vanaf vrijdag 10 mei worden er vier presentaties gegeven over de grote Islamitische denker Ibn Rushd (1126- 1198). Wij willen met deze presentaties graag de vrijmoedigheid en intellectuele geesteskracht van deze medicus, rechter en wijsgeer laten zien. Ibn Rushd kan ons inspireren bij alle mogelijkheden en moeilijkheden die wij in ons politiek-sociale leven op dit moment tegenkomen.
Eén van zijn belangrijkste thema’s was immers: hoe in woelige tijden aan de gemeenschappelijkheid in de maatschappij vast te houden. Over dat thema maar ook over hoe hij dacht over de verhouding tussen geloof en rede en volk en elite zal worden gesproken door een drietal deskundigen.

Op de eerste bijeenkomst op 10 mei zal Dr. Michiel Leezenberg de tijd, de belangrijkste activiteiten en teksten van Ibn Rushd bespreken, waarna hij ingaat op de positie van Ibn Rushd binnen het islamitische gedachtegoed. Op 17 mei wordt de aan Ibn Rushd gewijde film Al-Masir ( De Weg) van Yusuf Shahin vertoond. Eén van de deskundige filosofen zal daarbij een toelichting geven. Op 24 mei is het de beurt aan Dr. Mustafa Aarab. Hij zal spreken over de verhouding tussen Ibn Rushd en een andere belangrijke denker Al Ghazali. Zo zal hij duidelijk maken dat Ibn Rushd in een imponerende traditie van Islamitisch denken staat. Tenslotte zal op 31 mei Dr. Jos Scheren spreken over een beroemde tekst van Ibn Rushd: Fasl-al Maqal, Het Beslissende Woord, over de relatie tussen geloof en wetenschap in de islam.

Alle bijeenkomsten vinden plaats tijdens de Ramadan-periode. Vandaar dat wij hebben besloten elke avond af te sluiten met een gemeenschappelijke Iftar-maaltijd. De kosten daarvan bedragen 5 euro per keer, waarbij wij iedereen die wil deelnemen, verzoeken om zich vooraf aan te melden op info@batjanzaal.nl of via telnr 06-1 829 829 0 (Mustapha el Jarmouni).
De inloop van de avonden begint om 19.30 en de presentaties om 20.00 tot 21.30 waarna de Iftar volgt. Het adres: Batjanzaal, Batjanstraat 68, 1094 RC Amsterdam-Oost.

Schaakschool Indische Buurt
Stichting Aknarij
Batjan Wijkbegeerte


Tags: