ZEVENDE FILOSOFIELEZING VAN ARABISCHE LENTE 1.0 NAAR ARABISCHE LENTE 2.0
Vanavond de laatste van zeven vrijdagavonden in de filosofie lezingenreeks: Van Arabische lente 1.0 naar Arabische lente 2.0 ? Spreker was Mariwan Kanie.
Mariwan Kanie besprak drie Koerdische dichters in ballingschap vanaf het midden van de negentiende eeuw tot het einde van de twintigste eeuw.
De plaatsbepaling bepaalt veel over je denkbeelden. Bijvoorbeeld je kunt het over Noord Irak hebben maar ook over zuid Koerdistan.
Nali leefde van 1817 tot 1873.
Hij schreef in het Koerdisch en woonde lang in Istanbul.
Centrale thema: kan ik terug komen. Het is een soort religieuze tocht naar het paradijs.
Zijn verlangen is naar zijn geboorteplaats.
Hij kon het niet hebben over zijn vaderland.
Haji Qadir Koye leefde van 1817 tot 1897.
In Istanbul kwam hij in ballingschap de machthebbers tegen van de vorstendommen die naar Istanbul waren gebracht.
In de tweede helft van de negentiende eeuw begon het Koerdisch nationalisme.
Sherko Bekas is geboren in 1940.
In 1975 is hij naar zuid Irak gedeporteerd.
Hij schreef mooie gedichten met kritiek op de westerse wereld die niet genoeg ingreep ter bescherming van de Koerden, bijvoorbeeld bij de gifgas aanvallen.
De Arabische wereld was al van ver voor het begin van onze jaartelling permanent in beweging. Grootmachten wisselden elkaar af. Soms langzaam, maar vaak ook in rap tempo. En met die machtswisselingen traden ook andere en nieuwe culturen naar voren. Grote godsdiensten ontstonden in het hart van de Arabische wereld. Zo hebben jodendom, christendom en islam hun stempel gedrukt op cultuur, filosofie en literatuur en het sociale leven. Al die omwentelingen, ook binnen de diverse stromingen, vormen een patroon van ‘beweging en tegenbeweging’.
Mariwan Kanie doceert politieke, culturele en intellectuele geschiedenis van het Midden Oosten en de Arabische wereld aan de Universiteit van Amsterdam.
Deze lezingenreeks wordt georganiseerd door de Stichting Schaakschool Indische buurt in samenwerking met de Volksuniversiteit Amsterdam. Deze traditie is 8 jaar geleden bij de Stichting Schaakschool Indische buurt ontstaan. Sindsdien worden er film-, literatuur- en filosofieavonden georganiseerd.
Iedereen heel erg bedankt voor de organisatie.
We doen ons best later weer een nieuwe filosofie reeks te organiseren.
Filosofie avonden https://batjanzaal.nl/agenda/categorieen/filosofie-avonden
Volksuniversiteit https://www.volksuniversiteitamsterdam.nl