DERDE FILOSOFIELEZING VAN ARABISCHE LENTE 1.0 NAAR ARABISCHE LENTE 2.0

Vanavond de derde van zeven vrijdagavonden in de filosofie lezingenreeks: Van Arabische lente 1.0 naar Arabische lente 2.0?
Spreker is Mark Blaisse.
Martin Stam zorgt voor een korte inleiding.
Het thema van de avond is “Filosoferen over de Arabische Wereld” met speciale aandacht voor Ibn Khaldûn. Hij was een adviseur, historicus en opportunist in de 14e eeuw.
In Nederland minder bekend, meer in bijvoorbeeld Marokko, Engeland en de VS.
Ibn Khaldûn legde zevenhonderd jaar geleden al de nadruk op het belang van saamhorigheid voor een inclusieve samenleving. Hij wordt beschouwd als één van de invloedrijkste intellectuelen die de Arabische wereld heeft voortgebracht.
Mark Blaisse licht de sluier op over het leven van Ibn Khaldûn, diens ideeën, geschriften en betekenis en hij rekent daarbij af met de modieuze benadering van Ibn Khaldûn als ‘moderne’ denker. Hij zou voorloper en inspiratiebron zijn van de meest uiteenlopende figuren van Vico tot Marx, van Hegel tot Nietzsche en Weber.
Zijn geschiedenis van de Berbers behoort tot de beste in zijn soort. Als een soort onderzoeksjournalist in de middeleeuwen had hij goede inzichten.
Beschaving is het begin en het einde van ontwikkelingen. De mens is als sociaal wezen geboren.
Onbekend maakt onbemind. Wees nieuwsgierig naar elkaar.
Over de lezingenreeks:
De Arabische wereld was al van ver voor het begin van onze jaartelling permanent in beweging. Grootmachten wisselden elkaar af. Soms langzaam, maar vaak ook in rap tempo. En met die machtswisselingen traden ook andere en nieuwe culturen naar voren. Grote godsdiensten ontstonden in het hart van de Arabische wereld. Zo hebben jodendom, christendom en islam hun stempel gedrukt op cultuur, filosofie en literatuur en het sociale leven. Al die omwentelingen, ook binnen de diverse stromingen, vormen een patroon van ‘beweging en tegenbeweging’.
Mark Blaisse is historicus, journalist en schrijver. Twintig jaar bestuurs- en regeringsadviseur. Hij leidde een reclamebureau, was hoofdredacteur en oorlogscorrespondent, oprichter van twee adviespraktijken (SBRK, Pilgrims) had een restaurant in Amsterdam en was bestuurder van Artsen Zonder Grenzen. Van hem verschenen diverse boeken, waaronder Het orakel van Napels. De alternatieve waarheid van Giambattista Vico (1668-1744).
Deze lezingenreeks wordt georganiseerd door de de Stichting Schaakschool Indische buurt in samenwerking met de Volksuniversiteit Amsterdam. Deze traditie is 8 jaar geleden bij de Stichting Schaakschool Indische buurt ontstaan. Sindsdien worden er film-, literatuur- en filosofieavonden georganiseerd.
De volgende lezingen zijn op de vrijdagen 17 februari, 17 maart, 21 april, 26 mei 2023
Locatie: Batjanzaal, Batjanstraat 68, 1094 RC Amsterdam-Oost
Aanvangstijd 19:30. Zaal open 19.00 uur.
Prijs: € 7,50 euro
Reserveren is mogelijk via info@batjanzaal.nl.