Verslag filosofieavond vrij 17 mei: film Al Masseer

Vanavond in de Batjanzaal een verbindend filosofieprogramma met de film Al Masseer van de Egyptische filmmaker Youssef Chahine. Ingeleid en toegelicht door Dr. Mustafa Aarab El Haddad

Met een uitstraling van de klassiekers van de jaren ’50 wordt het leven van de verlichte filosoof Averroes weergegeven.

In die tijd was vrijheid van meningsuiting niet zo vanzelfsprekend. Boekverbranding dreigt, evenals zware straffen. En wat te denken van de christenen die het Islamitische Andalusië bedreigen?

Mooi is de zang en dans die de ziel verlichten, evenals de filmmuziek.

Om het verhaal in perspectief te plaatsen gaf Dr. Mustafa Aarab na de film onder andere nog aan dat Ibn Rushd serieuzer was als persoonlijkheid dan in de film. Gelukkig zijn zijn boeken gered.

Vanaf vrijdag 10 mei worden er vier presentaties gegeven over de grote Islamitische denker Ibn Rushd (1126- 1198). Wij willen met deze presentaties graag de vrijmoedigheid en intellectuele geesteskracht van deze medicus, rechter en wijsgeer laten zien. Ibn Rushd kan ons inspireren bij alle mogelijkheden en moeilijkheden die wij in ons politiek-sociale leven op dit moment tegenkomen.
Ibn Rushd was een Islamitisch Andalusische filosoof en denker die over veel onderwerpen schreef,
onder andere over filosofie, theologie, medische vraagstukken, astronomie, natuurkunde, Islamitische jurisprudentie en wetten en taalwetenschap. Zijn filosofische werken bevatten met name vele commentaren op Aristoteles.

Tijdens de avond genoten van een heerlijke gezamenlijke Iftar-maaltijd.

Film Al Masseer www.batjanzaal.nl/…/ibn-rushd-maand-film-al-masseer-vr-17-m…

Mustafa Aarab www.mustafa-aarab.net/over

Filmavonden www.batjanzaal.nl/agenda/categorieen/cineclub